Geréb Ágnes és az otthonszülés helyzetét továbbra sem tartja megnyugtatónak az ENSZ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Geréb Ágnes és az otthonszülés helyzetét továbbra sem tartja megnyugtatónak az ENSZ

március 24, 2013 - 13:26

Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) és a Születésház Egyesület közös sajtóközleménye

2013. március 21.

Az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW, ejtsd: Szidó) 2013. február 14-én tartotta Magyarország négyévenként esedékes szóbeli meghallgatását az elmúlt időszakban a nőket érintő hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében megtett állami intézkedésekről. A bizottság a kormánydelegáció meghallgatása után, a múlt héten hozta nyilvánosságra 60 pontos ajánláslistáját.

Az IGÁM üdvözli, hogy újabb ENSZ testület nyilvánította ki érdeklődését a dr. Geréb Ágnest érő jogi eljárásokkal kapcsolatban. Emlékeztetünk, hogy az ENSZ emberi jogi jogvédők helyzetével foglalkozó különbiztosa, Margaret Sekaggya, már 2011 februárjában is jelezte az ENSZ Közgyűlés felé, hogy a doktornő letartóztatása és azóta tartó fogvatartása feltehetően összefüggésben áll az emberi jogok védelme területén kifejtett tevékenységével. Az IGÁM hangsúlyozza, hogy Geréb Ágnes úttörő munkája a nők szabad, háborítatlan szülésének elősegítése terén egyértelműen hozzájárult a magyar nők reprodukciós jogainak érvényesítéséhez, ezért méltatlan és igazságtalan szabadságának közel 900 napja tartó korlátozása.

 

Kiemeljük, hogy a CEDAW Bizottság most először fogalmazott meg ajánlást Magyarország számára az otthonszülés és a független bábák  helyzetének rendezése érdekében. A Bizottság aggályát fejezte ki amiatt, hogy a magyar nők számára nem teremtett tényleges választási lehetőséget a 2011 áprilisában meghozott otthonszülés-rendelet. Egyrészről azért, mert az intézeten kívüli szülést a társadalombiztosítás nem fizeti, így a kb. 150 ezer forintos kiadás csak a tehetősebb családok számára vállalható. Másrészről a független bábaság mint önálló szakma jogi rendezése a mai napig nem történt meg. Ez azzal jár, hogy szülés körüli komplikáció esetén a szülésznők felelősségét nem az általuk létrehozott szakmai testület vizsgálja mint ahogyan az az orvosok esetében történik, hanem a bábák tevékenységét kizárólag a kórházi szüléslevezetésekben jártas, az otthonszülést nyíltan ellenző szakértők vizsgálják. Az elmúlt két évben nem történt meg sem a más országokban bevált bábakollégium létrehozása, sem az intézeten kívüli szülést szabályozó szakmai protokoll megalkotása. Így nincs garancia arra, hogy a most eljáró bábák igazságosabb elbánásban részesülnének komplikáció esetén, mint a jelenleg is vád alatt álló dr. Geréb Ágnes.

Fentiek alapján a Születésház Egyesület felajánlja szakmai tudását és tapasztalatát Magyarország kormánya számára, hogy az ENSZ nőjogi bizottságának vonatkozó ajánlásait a gyakorlatba átültetve biztosítsa, hogy az otthonszülés biztonságos, tényleges alternatívája legyen a kórházi szülésnek, s az abban segítő bába szakemberek ne legyenek kitéve önkényes és diszkriminatív eljárásoknak.

 

Sajtókapcsolat:

Fazakas Pálma

+36-20-70-4089135

info@szuleteshaz.hu

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Újabb demonstrációk Geréb Ágnes mellett

október 13, 2010 - 18:44
Geréb Ágnes

Békés demonstráció Nyíregyházán a szabad szülésért Nyíregyháza csatlakozik ahhoz a demonstráció-sorozathoz, amellyel országszerte a figyelmet kívánjuk felhívni az otthonszülés jogi szabályozásának hiányára, az ebből adódó jogsérelmekre és a Geréb Ágnessel szembeni méltánytalan és emberi jogokat sértő eljárásra.