Adelaide Johnson amerikai szobrász, feminista (1859–1955)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Adelaide Johnson amerikai szobrász, feminista (1859–1955)

január 05, 2018 - 01:07
Emléket állított a vezető nőmozgalmároknak: Adelaide Johnson amerikai szobrász, feminista (1859–1955)

Adelaide Johnson (balra) leghíresebb szobrának leleplezésén

A St. Louis School of Design-ban tanult, majd Chicagoba költözött, ahol egy balesetért kapott kárpótlás lehetővé tette az addig rossz anyagi helyzetben lévő Adelaide-nak, hogy Európába menjen tanulni. Művészeti tanulmányait így Drezdában, majd Rómában folytatta. 1896-os házasságkötésekor tizenegy évvel fiatalabb férje vette fel az ő nevét, és lelkésznő vezette a szertartást. 

Vegetáriánus, egyben meggyőződéses feminista volt. 

A feminizmus a legnagyszerűbb dolog az emberiség evolúciójában - vallotta.

Feladatának érezte, hogy emléket állítson a nőmozgalomnak. A mellszobrokat már korábban elkészítette és egy neves kiállításon (Woman's pavilion, World Columbian Exposition, Chicago, 1893) bemutatta - az emlékmű elkészítését végül finanszírozta. , és karrarai márványból készített héttonnás, 1921-ben leleplezett szobra (jelenleg is) a US Capitoliumban látható. Az alkotást ugyanabban az évben, Susan B. Anthony születésnapján, február 15-én a ajándékozta a nemzetnek. Aznap este fogadást tartottak a művész tiszteletére - az épületben ez volt az első, nő tiszteletére tartott fogadás. 

Johnson nagy álma volt egy studiómúzeumot létrehozni és ilyen formában további feminista aktivistáknak is emléket állítani, ez anyagi körülményei miatt végül nem sikerült neki. 

Adelaide Johnson amerikai szobrász

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Anne Whitney amerikai szobrász, költő, feminista (1821–1915)

augusztus 31, 2019 - 20:18

Watertown-ban született, jómódú, haladó szellemű családba. Testvéreivel együtt otthon, magántanároktól tanult, két évet egy magániskolában végzett, ahol tanítói oklevelet kapott. Fiatalon kezdett verseket írni és a szobrászat iránt is érdeklődött. Az 1850-es évek elején jelentek meg első versei, az első mellszobrot 1855-ben készítette. 1859-ben Poems címmel publikálta első verseskötetét. 1860-ban a National Academy of Design kiállításán szerepelt egy gyermeket ábrázoló mellszobra. 1867-ben tanulmányútra Rómába utazott, négy évet töltött ott.

Susan B. Anthony amerikai feminista, író (1820–1906)

november 03, 2011 - 17:45

1820. február 15-én született Susan Brownell Anthony, szigorú erkölcsű nyolcgyermekes kvéker családba. A kvékerek vallják, hogy az istennel való kapcsolathoz elég a minden emberben megtalálható “belső fény”. Elítélték a háborúskodást, a rabszolgatartást, a részegességet, és a közösségen belül a nők és férfiak egyforma bánásmódban részesültek.

Betty Friedan (1921–2006) feminista, író, újságíró

július 08, 2013 - 19:29

Betty Naomi Goldstein az Illinois állambeli Peoriában született 1921. február negyedikén. Apjának kis ékszerboltja volt, anyja a helyi újság női rovatát szerkesztette házasságkötéséig. Anyai nagyapja dr. Horwitz Sándor magyar emigráns. A család kényelmes körülmények között élt, de származásuk miatt a helyi társaság nem fogadta be őket, a zsidó lányok a középiskolai lányszövetségbe sem léphettek be.  Betty az iskolában irodalmi újságot indított, majd később a Smith College-ban az egyetemi újság egyik szerkesztője volt.