április 2021

Az esélyegyenlőség érdekében is fontos a menstruációs szegénység leküzdése

április 07, 2021 - 15:39
Kép forrása: Natracare / Unsplash

Fiatal lányként sokan átéltük a rettegést, hogy mi lesz, ha valaki észreveszi, hogy menstruálunk, ha átázik a betét és véres lesz a ruhánk – aggódtunk akkor is, ha megvolt minden eszközünk és lehetőségünk, nem szenvedtünk hiányt sem betétben, sem meleg vízben, sem szappanban. Ezek után képzeljük csak el, mit élhetnek át azok, akiknek most, 2021-ben, Magyarországon nincs pénzük betétre, ha mégis hozzájutnak, nem tudják, hogyan kell használni, és sokszor az alapvető tisztálkodás lehetőségeiben is hiányt szenvednek.

Mary Dennett amerikai reformer, szüfrazsett (1872–1947)

április 02, 2021 - 01:19

Worcesterben született. A Miss Capen leánynevelő elvégzése után a School of the Boston Museum of Fine Arts hallgatója volt.

1894 és 1897 között a philadelphiai Drexel Institute tanáraként formatervezést oktatott. 1900-ban házasságot kötött William H. Dennett építésszel és lakberendezőként mellette dolgozott. Házasságuk válással végződött.

Az első autót hajtűvel szerelték – nők a volán mögött Bertha Benztől napjainkig

április 02, 2021 - 00:39
Egy nő autóvezetés közben (kép forrása: SnappyGoat)

Mióta a Google a barátunk, érdemes egy-egy – például nőkkel kapcsolatos – kérdésben megnézni a keresési eredményeket. (Egy – egyébként, férfi – információs- és adatbázisokat kutató kollégám akkor jött rá, hogy genderszempontok nélkül nem lehet dolgozni, amikor meglátta, milyen képtalálatok jönnek a „tanárnő” szóra.) Ha valaki szörnyülködni vágyik, nyugodtan írja be, hogy „cars and girls”, vagy a magyar verziót: „autók és csajok”. Az enter után ömleni fognak a félmeztelen, gyakran vizes pólós nőket és autókat – sportautókat, oldtimereket, státusszimbólum-autókat – ábrázoló képek.