Peggy Langley belga ellenálló (1915–2000)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Peggy Langley belga ellenálló (1915–2000)

március 23, 2017 - 20:49

Peggy van Lier Dél-Afrikában született belga apától és dél-afrikai anyától. A család az 1920-as években költözött Belgiumba. Az ország német megszállásakor Peggy csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, a Comet line (Üstökös vonal) egyik tagja lett. A háború egyik legjelentősebb mentőszervezete kb. 1500 emberből állt, akik a lelőtt szövetséges pilótákat a megszállt Európából a Pireneusokon keresztül Spanyolországba menekítették, ahonnan már haza tudtak térni Angliába. A háború után Peggy házasságot kötött a hírszerzésnél dolgozó Jimmy Langleyvel, és Suffolkban könyvesboltot nyitottak. Hősiességéért Peggy Langley megkapta a Member of the Order of the British Empire, a Belgian Croix de Guerre és a Netherlands Resistance Cross kitüntetéseket. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Irena Sendler szociális munkás, apáca (1910–2008)

február 11, 2017 - 14:02

A lengyel nemzeti hősként számontartott Irena a második világháború alatt a németek által megszállt Varsó földalatti ellenállási mozgalmának tagja, a Żegota (zsidókat segítő) gyerekek megmentésével foglalkozó csoportjának vezetője volt. A városi szociális osztály dolgozójaként munkatársaival a varsói gettóból csempésztek ki gyerekeket, hamis papírokkal látták el és biztonságba helyezték őket. A nácik rájöttek tevékenységére, elfogták, megkínozták és halálra ítélték. Társai az őrök megvesztegetésével kiszabadították, ezután álnéven folytatta tevékenységét.

Hilde Coppi német ellenálló (1909–1943) 

május 30, 2016 - 21:36

Berlinben született, egy biztosítótársaság tisztviselője volt. A nácik hatalomrakerülése után férjével és szüleivel együtt a Rote Kapelle ellenállócsoport tagja lett. Zsidókat bújtattak, röpcédulákat terjesztettek, a Radio Moskau  adásain keresztül üzenő német hadifoglyok üzeneteit adták át családtagjaiknak. 1942 szeptemberében a csoport legtöbb tagját letartóztatták, bebörtönözték és halálra ítélték, férjét decemberben kivégezték. Hilde ítéletének végrehajtását terhessége miatt elhalasztották. Decemberben megszülte fiát, akit fél évig szoptathatott. 1943.