Nem engedünk a szexuális és reprodukciós jogainkból! Az én testem, az én választásom! - A Nőkért Egyesület közleménye, 2022. 09. 14.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Nem engedünk a szexuális és reprodukciós jogainkból! Az én testem, az én választásom! - A Nőkért Egyesület közleménye, 2022. 09. 14.

szeptember 14, 2022 - 18:22
A Nőkért Egyesület felháborodását fejezi ki Pintér Sándor szívhangrendelete miatt. A magzati szívhang meghallagtása nem fogja az abortuszok számát csökkenteni, ellenben feleslegesen vegzálja az abortuszért folyamodó nőket.

(English below) 

A Nőkért Egyesület felháborodva, de sajnos nem meglepődve értesült Pintér Sándor szívhangrendeletéről. Számítani lehetett rá, hogy a kormány által a lecsengő migránsválság után megkezdett “genderideológia” ellenes háború következő célpontjai a nők reprodukciós jogai lesznek.

A kormány már hatalomra kerülése óta lopakodó abortuszszigorítást folytat – de most először történik meg, hogy a közvéleményt, amely nagy többséggel támogatja a nők döntési jogát, ennyire figyelmen kívül hagyja. Eleve felháborítónak tartjuk, hogy a nők jogaival kapcsolatos döntés egyetlen férfi révén, mindenféle szakértői tanácskozás és társadalmi egyeztetés nélkül születik meg, és az állampolgárok csak a hírekből, kész tényként értesülnek róla.

A szívhang kényszerű meghallgatása - hasonlóan az eddigi védőnői tanácsadásokhoz - nem fogja azt eredményezni, hogy az abortuszra jelentkező nők meggondolják magukat, ellenben azokat, akik számára nehéz ez a helyzet, még több lelki szenvedésnek teszi ki. Az ötvenes évek abortuszbizottságait megidéző rendelet így értelmetlen; egyedüli célja, hogy még egyet belerúgjon azokba a nőkbe, akik a kormánynak nem tetsző döntést hoztak.

Az államnak az a feladata, és abban van egyedül tényleges mozgástere, hogy a nők döntéseit tudomásul vegye, és azokban támogassa őket. A kizárólagos mérvadónak annak kell lennie, amit a nő akar. Senkit nem lehet sem terhességre és szülésre, sem pedig abortuszra kényszeríteni, mert a nő döntésével szembemenni mindkét esetben a legalapvetőbb emberi jogokat sérti.

Az abortuszt választó nők további vegzálása helyett követeljük:

- a fogamzásgátlás TB általi támogatását és könnyített hozzáférhetőségét: az állam járuljon hozzá ahhoz, hogy a nem kívánt terhességek ne jöjjenek létre,

- átfogó iskolai szexedukációt, mely bizonyítottan hozzájárul a nem kívánt terhességek, így az abortuszok csökkentéséhez,

- az abortuszért folyamodó nők pszichés nyomasztásának mellőzését: a védőnői tanácsadás is objektív és választható legyen azon kevés nő számára, akik ténylegesen dilemmában érzik magukat,

- azon nők anyagi és lakhatási támogatását, akik meg szeretnék tartani váratlan terhességüket, de a körülményeik ezt nem teszik lehetővé. Akkor is, ha mélyszegények, egyedülállók, romák, vagy egyéb szempontból nem kívánatosak a kormány számára: a kormány ne válogasson kívánatos és nem kívánatos anyák, valamint gyerekek közt.

Kulcsfontosságú, hogy most minden felelős állampolgár aktívan kiálljon a nők reprodukciós jogaiért, mert ha nem tesszük, akkor a szívhangrendelet csak az első lépés lesz az abortusz, és akár a fogamzásgátlás korlátozása vagy betiltása felé.

u. i. A kép a Demográfiai Csúcs elleni flashmobunkon készült 2021. szept. 23-án (Fotó: Csöre András). Mi már akkor szóltunk...

__________________________________________________________________

We insist on our sexual and reproductive health and rights! My body, my choice! - statement by Association for Women, Hungary, 14.09.2022.

The Women's Association of Hungary was outraged, but unfortunately not surprised, to learn of Sándor Pintér's 'heartbeat decree' - which makes it compulsory for women wanting an abortion to listen to the fetal heartbeat. We expected that the next targets of the government's war on "gender ideology", launched after the migrant crisis had subsided, would be women's reproductive rights.

The government has been stealthily restricting abortion rights since it came to power in 2010 - but this is the first time that public opinion, which overwhelmingly supports women's right to choose, has been so ignored. We find it utterly outrageous that a decision on women's rights is being taken by one man alone, without any consultation with experts and the wider society, and that citizens are only informed of the decree as a fait accompli from the news.

The forced listening to the fetal heartbeat, like the compulsory consultation with district nurses so far, will not make women who want an abortion change their minds, but will expose those who find it difficult to do so to even more emotional suffering. The regulation, which is reminiscent of the abortion committees of the 1950s, is therefore pointless; its sole purpose is to hurt women who have made a decision that the government does not like.

The state's role, and the only real room for action it has, is to acknowledge and support women's decisions. Defying the woman's will should be out of the question. No one can be forced either to remain pregnant and give birth, or to have an abortion, because to oppose the woman's decision in either case is a violation of the most fundamental human rights.

Instead of continuing to harass women who choose abortion, we demand:

- Social security support and easier access to contraception: the state should contribute to preventing unwanted pregnancies,

- comprehensive sex education in schools, which has been proven to reduce unwanted pregnancies, thus abortions,

- no psychological distress for women seeking abortion, and objective and optional counselling for the few women who actually face a dilemma,

- financial and housing support for women who wish to keep their unplanned pregnancies but whose circumstances do not allow it. Even if they are poor, single, Roma or otherwise undesirable to the government: the government should not discriminate between desirable and undesirable mothers and children.

It is crucial that all responsible citizens now actively stand up for women's reproductive rights, because if we do not, the heartbeat decree will only be the first step towards restricting or banning abortion and even contraception.

ps. The photo was taken at our protest against Budapest Demography Summit on 23 Sept 2021. (by András Csöre). We warned you...

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Ha szívhangot kell hallgatni abortusznál, csökken a későbbi gyerekvállalás esélye

december 06, 2022 - 12:25

„A kormány szeptemberben egyik napról a másikra, bármiféle társadalmi vita vagy szakmai egyeztetés nélkül szigorított az abortusz hazai szabályozásán. Ennek értelmében ezentúl a terhességmegszakításra jelentkező nőknek igazolniuk kell, hogy „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta” nekik az orvosuk. Ez valószínűleg a magzat szívműködése, amit a szív pulzációja és a szívhang igazol, de nem egyértelmű, hogyan kell értelmezni a rendeletet.