december 2020

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a legismertebb szaúdi nőjogi aktivistát

december 28, 2020 - 14:41
Ludzsejn al-Hadhlú

Terrorizmus vádjával öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte Ludzsejn al-Hadhlúl nőjogi aktivitást egy szaúd-arábiai bíróság hétfőn. Handlúl fogva tartása miatt Szaúd-Arábia korábban nemzetközi bírálatok kereszttüzébe is került, írja az MTI.

Az „erős nő” fogalma sokszor csapda – Novák Katalin videójában is

december 16, 2020 - 22:30
Illusztráció: Csóti Rebeka/24.hu

Amit tegnap késő este kaptam Novák Katalin legújabb videójától, maradjunk annyiban, nem az inspiráció volt. Az Axióma portáltól – amely közéleti vitáknak kíván teret adni, de nyilvánvaló a szerkesztők konzervatív, trumpista, antifeminista álláspontja – eddig sem voltak idegenek a nőnevelő anyagok. Ez a videó viszont a korábbiaknál jóval többek ingerküszöbét átlépte.

Novák Katalin beárazta a magyar nőket – az Axióma videójáról a Klubrádióban

december 15, 2020 - 20:36
Novák Katalin

Novák Katalin hétfői videójában többek közt arról is beszélt, hogy szerinte a nőknek megértőnek kell lenniük és azt is el kell viselniük, ha a férfiak többet keresnek náluk. Hogy ezt a miniszter hárommilliós fizetés mellett mondja, a magyar átlagkeresetek tükrében Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint visszatetsző és cinikus magatartásra vall.

Teljes egészében elérhetővé válik az interneten Szenes Hanna irodalmi hagyatéka

december 02, 2020 - 12:20
Szenes Hanna

A magyar származású, élete utolsó éveit az akkori Palesztinában töltő, majd Budapesten 1944. november 7-én, a brit hadsereg Zsidó brigádja harcosaként kivégzett költő irodalmi hagyatéka mindeddig családja birtokában volt.

Az archívum alapja a Szdot Jam nevű kibucban, utolsó otthonában halála után megtalált bőrönd tartalma, amelyhez a második világháború után Izraelbe költözött édesanyja hozzáadta az addig általa Budapesten őrzött fényképeket, első irodalmi próbálkozásait, utolsó verseit és üzeneteit.