A török erők brutálisan kivégeztették a fegyvertelen kurd politikusnőt

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A török erők brutálisan kivégeztették a fegyvertelen kurd politikusnőt

október 17, 2019 - 14:01
A "terrorelhárítás" Hevrin Hálafot, a kurd-török békéltetőt likvidálta először.

Hevrin Hálaf

Ahogyan több magyar hírportál is megírta, legkevesebb kilenc kurd civillel végzett a Törökország által támogatott arab milícia Szíria északi részén. Az áldozatok egyike a 35 éves Hevrin Hálaf, a Szíriai Jövő Párt főtitkára volt, akit kirángattak az autójából és agyonlőttek. Mint az írja: a Yeni Safak nevű török kormánypárti lap úgy számolt be Hálaf meggyilkolásáról, hogy "sikeres műveletben végeztek" a politikai vezetővel, aki a lap szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű "terrorszervezet" egyik politikai szervezetét vezette. A gyilkosságot a nemzetközi közvélemény háborús bűnként vette tudomásul.

Parászka Boróka újságíró közösségi oldalán tegnap a következőt közölte a történtekről: 

"Hogy mi a teljes üzenete Hevrin Khalaf halálának, akkor értjük meg, ha ismerjük a gyilkosság részleteit, amelyekről többek között a Rudaw kurd hírügynökség is beszámolt, és beszélt erről CBC-nek Sinam Mohamad (a Szíriai Demokratikus Tanács amerikai megbízottja). Vasárnap a milícia tagjai kifejezetten Khalafra vadásztak. Tudták, hogy kicsoda, nevén szólították őt, amikor kiszállt az autóból, nyilvánvaló volt, hogy fegyvertelen, nem fog ellenállni (tehát szó sem lehetett terrorelhárító éles akcióról), amikor rálőttek.. Agyonlőtték, majd egy teljes tárat kilőttek rá. Az NPA szíriai hírügynökségnek Khalaf anyja azt nyilatkozta: lányát megcsonkították az elkövetők, felismerhetetlenné tették.

A Khalaf elleni gyilkosságot a tettesek (illetve a megrendelők) figyelmeztetésnek szánták: ő volt az egyetlen női pártelnök a térségben.

A 2018-ban alapított Szíriai Jövő Párt (amelynek főtitkára volt az áldozat) az itt élő etnikai-vallási kisebbségi csoportok közötti megbékélésen dolgozott, Khalaf pedig a törökországi és az iraki kapcsolatépítésért is felelős volt. Szóval a "terrorelhárítás" a kurd-török békéltetőt likvidálta először. Nem egy háborús konfliktusban, fegyveres összecsapásban véletlenszerűen áldozatul eső emberekről van szó. Nem a kurdisztáni női fegyveres erők egyik katonája esett el. Ez háborús üzenet, rituális leszámolás, elrettentés. Ebben a térségben, most tárgyalásról, egyeztetésről, békéltetésről, biztonságról szó sem lehet. Aki tudni szeretné, mi célt szolgál az új szíriai biztonsági övezet, a török beavatkozás, az gondoljon Hevrin Khalaf megcsonkított holttestére."

 

 

Ágoston László énekművész és blogger a mai napon ezt a következővel egészítette ki: 

"Elolvastam a keresztények, kurdok és arabok egyesítésén dolgozó fegyvertelen szír politikusnő, Hevrin Khalaf interneten fellelhető boncolási jegyzőkönyvét.

Az, hogy "kirángatták a kocsijából és lelőtték", egy aranyos, kedves, cuki megfogalmazás a valósághoz képest. Az alábbi sorokat ajánlom Szíjjártó Péter és a vele együtt Törökország lába nyomát csókkal hintők figyelmébe.

"A fentiekből arra a következtetésre jutottunk, hogy a nőt egy kemény tárggyal fejbevágták, amely töréshez vezetett. A jobb lába alsó részét szintén egy kemény tárggyal ütötték, amely két csont töréséhez vezetett. A lába hátsó részét éles eszközökkel vágták.

A hajánál fogva a földön húzták, amitől a hajas fejbőr leszakadt a koponyáról. Ezek után 40-75 centiméter távolságból, jobbról előről fejbe lőtték, majd a földön fekvő testre további lövéseket adtak le."

A látleletet nem fordítom, mert én is majdnem elhánytam magamat a pontos orvosi leírástól.

Gyilkosságban és kínzásban ne tegyen bűnpártolóvá senki. Köpök azokra, akik ezt bármivel relativizálják, magyar vagy bármilyen más nemzeti érdeknek nevezik.

Ez nem terrorizmus elleni harc. Ez a terrorizmus."

 

 

"Amikor megláttam a testét, csak behunytam a szememet. Egy könnycsepp sem hagyta el a szememet, egyszerűen nem megy"- mondta Hevrin Khalaf édesanyja. "Szép volt, okos és bátor. Nem sajnálom, hogy politikus lett, és emiatt kellett meghalnia. Remélem, hogy a példája sokak számára jelent majd biztatást az egész világon" - Lenka Klicperova újságíró, aki találkozott a gyászoló anyával. 

 

 

 

 

Mindezek után Orbán Viktor november 7-én Budapesten akarja fogadni Erdogan török elnököt. Az Európai Baloldal tiltakozást hirdetett, melyen eddig tízezren jelezték részvételi szándékukat. 

"Erdogan látogatásakor Budapest több pontján tervezünk bejelentett demonstrációkkal tiltakozni kurdok és más kisebbségek ellen észak-Szíriában és Törökországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények ellen." - írják a ben. 

Update: 

Kapcsolódó esemény: 

"Az autós felvonulás az Oktogontól indul november 7-én, 14:30-kor. Gyülekező fél órával előbb szintén az Oktogonnál.

Az autós felvonulás útvonala különbözik a gyalogosokétől, jelenleg a hatóságokkal való egyeztetés folyik. A végcél a Széll Kálmán tér, ahol a gyalogos tüntetőkhöz csatlakozva folytatjuk utunkat a Várba"


 

Update: a demonstráción a résztvevők Hevrin Hálafról is megemlékeztek. 

A demonstrációról lásd Csoszó Gabriella / FreeDoc albumát: 

 

Fotó: Csoszó Gabriella. 

 


R. D., korábbi szerzőnk kommentje: 

"A nemi alapú erőszak és a nőgyűlölet világában élünk.
A homo sapiens egyedek 1. számú rizikófaktora a Földön a női nem. A többi, nem természetes halálok (pl. fertőző betegség, baleset, katasztrófa, szülés, rablógyilkosság, stb.) együttvéve kevesebb áldozatot szed, mint a női nem miatti célirányos ölés (!)
Módszeres irtásuk a nemre szelektív abortuszokkal ill. csecsemőgyilkosságokkal kezdődik, a gyermekkori elhanyagolásokon keresztül a gyermekként férjhez adásban, vagy a lányiskolába vezető utak taposóaknáiban végződik.
Aki pedig olyan szerencsés, hogy mindezt élve megússza, jó eséllyel a férfinem szexualitásának egyre betegebb uralkodási attitűdeit lekövető nemi erőszak-ipar, a pornográfia és a rá épülő prostitúció fizikai és pszichés kárvallottja lesz (iparon belül és kívül egyaránt).
Még békeharcosként is ők azok, akikre a háborúkban elsőként adnak kilövetési parancsot, ami aztán így végződik.
Kérdezem : hol van/volt ennek a fordítottja a világban ?

S vajon mit szólnának a férfiak, ha nődominanciájú társadalmakban mindezeket velük művelnék? Akkor sem tűnne fel senkinek?"

 

 

„Nem azért, mert nők vagyunk, hanem mert szakképesítést szereztünk” - ápolónői mozgalmak a régióban

október 24, 2016 - 21:38

Az elmúlt évek során mind a négy visegrádi országban több esetben lehettünk tanúi küzdelmes tiltakozásoknak a szociális ellátó ágazatban, különösen az egészségügyben. Az ápolók alulról jövő mozgalmai fontos tiltakozásokat szerveztek az alacsony bérek, a rossz munkakörülmények, a kifizetetlen túlmunka, az ápolóhiány, az elvándorlás és az egészségügyi szektor általános állapota miatt. Hogyan jutottunk el az egészségügyi szektor leértékelődéséhez és marginalizációjához Kelet-Közép-Európában és azon túl? Mik a gondoskodó munka témájával kapcsolatos feminista szempontok?

Egy anyától csak úgy el lehet venni a gyerekét? We are all Habiba!

június 21, 2011 - 08:07

Nemrégiben linkeltem egy hozzászólásban ezt az esetet, mely szerint egy egy spanyol menekültszálláson élő marokkói anyától a hatóságok elvették a 15 hónapos lányát, Almát. Az indok: a lányát még mindig szoptatja, együtt alszik vele, saját ételeiből ad neki pürék helyett. Habiba egy bántalmazó kapcsolat elől menekült el.
Azóta naponta egyszer láthatja lányát, szoptatás céljából, de állítólag a hatóságok ezt is megakadályozzák.

Budapesten is vonultak a nők Trump ellen: "Nem fordulunk vissza!" - Keveházi Kata beszéde

január 22, 2017 - 01:48
Fotó: Jánosi-Mózes Tibor

Keveházi Kata vagyok. Tizenhét éve dolgozom a nőkért, és van három lányom. Büszke vagyok rá, hogy itt lehetek, és résztvevője lehetek ennek a napnak.

Ez egy történelmi nap. Mától a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb országának vezetője egy olyan férfi, aki megtestesíti mindazt, amitől ez a világ, amelyben élünk, romlott, veszélyes, és fájdalmakkal teli: a férfiuralom erőszakosságát, gátlástalanságát, agresszióját és fölényességét.

Segíti-e az alapjövedelem a női egyenjogúság elérését?

január 24, 2012 - 09:37
Fotó: Alexas / Pixabay

Az elmúlt húsz évben sokan, sokféle formában foglalkoztak azzal, hogy érdemes lenne-e bevezetni egy olyan, alanyi jogon járó juttatást, ami egy politikai közösség minden tagjának egyéni alapon járna, anyagi helyzettől függetlenül, munkakötelezettség nélkül. Ez a juttatás az alapjövedelem (basic income, Grundeinkommen); korábban többek között területi osztalékként, állami prémiumként, garantált létfenntartási minimumként vagy állampolgári bérként hivatkoztak rá.

Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről: Egyenlő méltóság és női jogok

április 21, 2016 - 00:00
Fotó: FES (KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ)

A Friedrich-Ebert-Stiftung a „Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című, 2012 óta futó regionális programja keretében 2016. március 21-én tartotta „Egyenlő méltóság és női jogok” című párbeszédfórumát. Mi az emberi méltóság fogalmának politikai relevanciája? Milyen viszonyban van az egyenlőséggel és az egyenlő jogokkal? Van-e különbség nők és férfiak méltósága között? Mit jelent a méltóság az állam szerepéről való elképzeléseink, illetve a média szabadsága szempontjából?

Az Isztambuli Egyezmény (újabb) elkaszálása: a macsó arrogancia diadala

február 08, 2017 - 16:33

„Az első 19 [finn] képviselőnő hatékony érdekképviseleti munkájához olyan férfiak is kellettek, akiknek nem a nők kiszorítása és a politikai elit kocsmai haveri körré züllesztése volt a fő törekvésük” – ezzel zártam . Nos, az elmúlt napok közéleti eseményei tökéletesen illusztrálják, amiről beszéltem. 

Ha a férfiak nőkről beszélnek, gyakran túlzásokba esnek?

március 24, 2018 - 15:19

Magyar keresztény-konzervatív körökben sem ritka dolog a nőkártya előrántása veszélyes helyzetekben. Legyen szó erőszakról, csalásró, korrupcióról, vagy bármi másról, ha az eseménylácban egy női szereplő felbukkan, azonnal kéznél van egy remek megoldás a dolgok magyarázatára: a nő.

Talán az elmúlt hónapok legszebb szépirodalmi interpretációját hallhattuk a napokban Gulyás Gergelytől, aki a művészetekben ismert női ábrázolások romantikus túlzásait emelte be a politikai közélet kommunikációs érvelésébe, jelen esetben Kósa Lajos kétes örökségi ügyének bagatellizálása formájában.